Aspergers,  Blogg

Noen trekk ved Aspergers syndrom i hverdagen, som jeg opplever.

Jeg tenkte jeg skulle skrive litt om noen trekk personer med Aspergers syndrom ofte har, som kan påvirke en både positivt og negativt.

Med denne diagnosen er det flere ting å tenke på i hverdagen, som hvilke begrensninger man har.
Det er en del trekk i diagnosen som kan gå igjen både positivt og negativt, ett av disse er snevre interessefelt. Det vil si at det ikke er lett å forholde seg til ting utenfor interessene, og vanskelig å sette seg inn i ting og gjøre en god jobb, det er altså helt essensielt å jobbe med noe man har interesse for! Med en interesse for det man driver med, så går nøyaktighet igjen, da man ønsker å gjøre en god jobb, jeg kjenner meg godt igjen på dette punktet her.

Rutiner og stabilitet er også en viktig del av hverdagen, jeg merker selv at mye går på rene rutiner, som når man står opp om morgenen, når man dusjer på dagen, rutiner man kanskje har på den minste ting som andre kan stille seg uforstående til, men som kan være helt nødvendig for meg å forholde meg til. Stabilitet i personene rundt seg er også viktig, at man vet hvem man kan snakke med om det er noe og kunne støtte seg litt til hvis noe skjer.

Ofte har personer med Aspergers også en klumsete sosial oppførsel, vi tolker ikke kroppsspråk og tegn på samme måte som de fleste andre. Det å opprette øyekontakt, forstå sosiale normer, «gi og ta» sosialt er ikke alltid like lett å forstå, det er altså mange fallgruver å gå i, hvor folk kan misforstå en, selv om man veldig gjerne skulle ønske noe annet. Ofte er vi sosialt søkende mennesker, men for andre så kan vi altså fremstå som klumsete på dette punktet.

Det er også en høyere risiko for å utvikle depresjoner og angst-lidelser enn hva andre har, det er ikke alltid det skal så mye til for å utløse dette, men det varierer fra person til person. Jeg kjenner selv at jeg blir veldig stressa av endrede tidsplaner, og det å gjøre unna ting i siste lita, i enkelte tilfeller kan det fremkalle angst for å ikke rekke ting og ha en stor innvirkning på dagen videre. Akkurat når jeg skrev dette, satt jeg på toget til Oslo som var ganske tettpakket og litt forsinket, som gjør at jeg blir noe forsinket inn til jobb gjør meg stressa, uvel, urolig og smålig kaldsvetting, det er slike faktorer som er en stor påkjenning og kan bestemme videre for resten av dagen om det blir en god eller dårlig dag. Pendling fungerer helt ok sålenge jeg unngår fulle tog og forsinkelser, men det er absolutt ingen optimal løsning for meg. Det å unngå fulle tog om morgenen og ettermiddagen er vanskelig, men det gjelder å velge riktig avgang og være ute i grei tid, men det å gardere seg mot forsinkelser er dessverre umulig.

Jeg må innrømme selv at jeg har behov for å kunne gå til psykolog ved anledninger, og har spurt fastlegen min om henvisning til DPS, men de hos DPS mener at situasjonen min med tilfeller av angst og tidvis depresjoner ikke er nok til å kunne gi meg en time hos de til å kunne prate ut om ting og få hjelp til å takle det og komme videre.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *